SAQ from Strong Roots questions and answers

Welcome to our educational blog post on Saq from Strong Roots the with answer for the learners who want to complete command on the text ‘Strong Roots’, written by Dr. Kalam. Read the questions and answers carefully, write them down on your exercise book and be ready for Examination. For a better profit out of this post and for more queries, write in comment section. We will surely answer your questions.

  • CONTENT
    • DETAILED SAQ WITH ANSWERS
    • IMPORTANT AND SUGGESTIVE SAQ

FOR MORE LESSONS CLICK HERE…….

SAQ FROM STRONG ROOTS

DETAILED SAQ WITH ANSWERS

1.What, according to Kalam, did his father possess ?
Ans. According to APJ Abdul Kalam, his father possessed great innate wisdom and a true generosity of spirit.

2.How does Kalam compare his looks in childhood with that of his parents ?
Ans. In Kalam’s opinion, he was a short boy with rather undistinguished looks while his parents were tall and handsome.

3.Where did Kalam eat ?
Ans. Kalam used to eat in the family kitchen.

4. How would Kalam’s father sanctify water?
Ans.Kalam’s father dipped his fingertips into the bowls of water and chanted to God to sanctify it.

5.When would Kalam’s father have his breakfast ?
Ans- Kalam’s father would have his breakfast after the namaz and his usual visit to the coconut grove.

FOR MORE LESSON CLICK HERE….

6.Name a distinguished friend of APJ Abdul Kalam’s father.
Ans.Pakshi Lakshmana Sastry, the high priest of Rameswaram temple was a distinguished friend of Kalam’s father.

7.Who wrote the prose piece, ‘Strong Roots’ ?
Ans.A P  J Abdul Kalam wrote ‘Strong Roots’.

8.What is the name of Kalam’s father ?
Ans.Kalam’s father is Jainulabdeen.

9.How were Kalam’s parents ?
Ans.Kalam’s parents were an ideal couple.

10.How did Kalam enjoy his childhood ?
Ans.Kalam enjoyed a secure childhood both materially and emotionally.

SAQ FROM STRONG ROOTS

11.What was Kalam’s question to his father when he was old enough to ask questions ?
Ans.When Kalam was old enough to ask questions, he asked his father about the relevance of prayer.

12.How many people did Kalam’s mother feed every day ?
Ans.Kalam could remember that more outsiders ate with them than the total number of family members.

13.Where would Kalam go to pray to God ?
Ans.Kalam would go to an old mosque in their locality to pray to God.

14.Why did not Kalam understand the prayer ?
Ans. Kalam could not understand the meaning of the prayer as it was chanted in ArabiC.

15.Who awaited Kalam’s father outside the mosque ?
Ans.People of different religions awaited Kalam’s father outside the mosque.

16. What did the people offer to Kalam’s father outside the mosque?
Ans.People offered bowls of water to Kalam’s father outside the mosque.

17.Why did the people carry bowls of water to their house ?
Ans- People would carry the purified water to their houses to cure the invalids.

18. What, according to Kalam, lifts up a man from confusion, misery, melancholy and failure.
Ans- According to Kalam, a divine power lifts up man from confusion, misery, melancholy and failure.

19. How did Kalam’s father start his day ?
Ans.Kalam’s father started his day by reading the namaz before dawn.

20.When did Kalam’s father start his day ?
Ans. Kalam’s father started his day at 4.00 a.m. by reading the namaz before dawn.

IMPORTANT AND SUGGESTIVE SAQ FROM STRONG ROOTS

1.What would Kalam’s mother serve at lunch ?
Ans. Kalam’s mother would serve rice and aromatic sambar, home-made pickle and fresh coconut chutney.

2. What made Rameswaram famous ?
Ans.The Shiva temple made Rameswaram famous.

3.How far was Rameswaram temple from Kalam’s house ?
Ans.Rameswaram temple was just a ten-minute walk from Kalam’s house.

4. What did Kalam usually have in lunch ?
Ans.Kalam would usually have rice, aromatic sambar, home made pickle and coconut chutney.

5.In Which family was Kalam born ?
Ans. APJ Abdul Kalam was born in a middle class Tamil family.

6.What is the source of the prose piece, ‘Strong Roots’ ?
Ans- The prose piece ‘Strong Roots’ is taken from Dr. Kalam’s autobiography “Wings of Fire”. Strong Roots’ is the first chapter of Dr APJ Abdul Kalam’s autobiography ‘Wings of Fire’.

7. How was the house of APJ Abdul Kalam ?
Ans. APJ Abdul Kalam’s ancestral house was a large pucca building built sometime in the middle of the 19th century.

8.What according to Dr APJ Abdul Kalam’s father does adversity always present?
Ans.According to Kalam’s father, adversity always presents opportunities for introspection.

9.In which town was Dr APJ Abdul Kalam born?
Ans.APJ Abdul Kalam was born at the island town Rameswaram in the erstwhile state of Madras.

10.Who was bestowed the title of Bahadur in The Strong Roots ?
Ans.One of the forebears of Kalam’s mother, Ashiamma was bestowed the title of Bahadur.

11.Where did Kalam’s father go for the evening prayer ?
Ans.Kalam’s father would go to an old mosque in the locality for the evening prayer.

12.Who was the high priest of Rameswaram temple ?
Ans.Pakshi Lakshmana Sastry was the high priest of Rameswaram temple.

13.In whom did Abdul Kalam’s father have an ideal helpmate?
Ans.Abdul Kalam’s father had an ideal helpmate in Ashiamma, Kalam’s mother.

SAQ FROM STRONG ROOTS

14.When was Kalam’s ancestral house built?
Ans.Kalam’s ancestral house was built in the middle of the 19th century.

15.Where was Kalam’s house ?
Ans.Kalam’s house was on the Mosque Street in Rameswaram.

16.When did Kalam’s father get up from bed ?
Ans.Kalams father got up at 4.00 a.m. before dawn from bed.

17.What can prayer make possible ?
Ans. According to Kalam’s father Prayer can make possible a communion of the spirit between people.

18. What do human beings do when they reach an impasse ?
Ans. When human beings reach an impasse, Jainulabdeen thought, they search for someone who can show them the way out.

19.What did Kalam’s father teach Kalam ?
Ans.Kalam’s father taught his son the fundamental truths and values of life.

20.What was the ethnic character of Kalam’s locality ?
Ans- Kalam’s locality was chiefly Muslim one but many Hindu families lived there peacefully.

21.What did Kalam’s father do with the bowls of water ?
Ans. Kalam’s father dipped his fingertips into the bowls of water and chanted a prayer for the invalids.

22.What was one of the most vivid memories of Kalam’s early childhood ?
Ans.¬†One of the most vivid memories of Kalam’s early childhood is of two men: Jainulabdeen and¬†Pakshi Lakshmana Sastry, each in traditional attire, discussing spiritual matters.

SAQ FROM STRONG ROOTS FOR CLASS 12 WBCHSE
SAQ FROM STRONG ROOTS

23.What would Kalam’s father do after the namaz at dawn ?
Ans. Kalam’s father would walk four miles to reach their coconut grove to collect some coconuts the namaz at dawn.

24.What is Kalam’s world ?
Ans.Kalam’s world was of science and technology.

25. How did prayer help men according to Kalam’s father ?
Ans. According to Kalam’s father, prayer made possible a communion of the spirit between people.

26. What did Kalam’s father think about adversity ?
Ans. Kalam’s father thought that adversity always presents opportunities for introspection.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *